Skrota nyårslöftet, fånga förändringen

Textstorlek:

Varje dag, året runt, har vi möjligheten att börja träna, börja spendera mer tid med vår familj och våra vänner, börja äta nyttigare eller att allmänt arbeta bort vanor som upplevs dåliga och även byta ut dessa mot bättre. Helt enkelt förbättra oss.
Det finns dock en dag som triggar dessa förbättringsbeslut mer än någon annan – Nyårsafton.
I symbios med champagneskålar, nyårsraketer och extra hårda kramar delar vi frimodigt ut ett uppgraderingslöfte där vi lovar att nästa år kommer jag att ikläda mig ”människa 2.0” som oftast innebär att vi ska uppnå något gott, dock ofta utan något riktigt mätbart mål, exempel på det kan vara: Att besöka min gamle mor mer.
Jag är inte emot löften eller att leva med mål och mening, tvärtom, men om man tittar på företeelsen nyårslöfte så hittar man lätt brister. För i ärlighetens namn, mitt löfte att sluta röka kan ju egentligen börja redan när jag fimpar den cigarett jag röker när tanken slår mig och mitt löfte att vara mer med mina nära och kära börjar kanske med ett biobesök i september.
Vad jag menar är att vi inte behöver sjåsa upp sista dagen på året till dagen D för alla goda beslut. Vem vill inte förbättra sig hela tiden? Att gå och vänta till Nyårsafton bara för att få göra det där beslutet som förändrar mig i mina grundvalar sätter ju i så fall en enorm press på både den dagen och beslutets dignitet. Man skickar ju inte en raket till månen varje dag.
Sedan några år tillbaka har vi när årets slut börjat närma sig satt oss ner tillsammans i familjen för att minnas de goda stunder vi haft och lyfta upp de goda saker som vi gjort för och med varandra under året. Att få lyssna till varandras upplevelser av gemensamma resor, projekt eller händelser har gett en helt annan syn på vad som är viktigt för mig men även vad som påverkat min familj, positivt av det jag gjort och upplevt.
Dessa stunder har blivit som ett kvitto, ett bokslut, med såväl de goda egenskaper som jag har men även på de förbättringar och positiva förändringar jag gjort under året.
Så skrota alla nyårslöften. Lev istället med ständiga förbättringar och fortsätt sätta upp goda mål, för det går ju att sluta med godis även en tisdag i april. Gör ett gott bokslut av året och se vilka fina förändringar som du åstadkommit och som du ska fortsätta vårda. Omfamna det goda du gör och bygg vidare på det. Denna avstämning för 2018 kan man faktiskt göra även i slutet av januari.
Fånga förbättringen.

Jan Myléus (KD), kommunalråd, gävle