Biblioteket räddningen för fiberlösa företagare

Textstorlek:

Ingen mobiltäckning, kopparn nedmonterad och inga besked om när fibern ska installeras.– Ibland är det extra svårt att vara företagare på landsbygden, konstaterar Maria Brook och Ingvar Björk som båda har tagit sin tillflykt till Österfärnebo bibliotek för att kunna sköta sina företag.

Biblioteket i Österfärnebo har gratis wifi och det har utnyttjats av många under december.

– Folk som inte har nåt nät kommer hit. Kul att de har koll på att det finns wifi här, säger ­bibliotekarien Regina Pekkala.

Men varken Ingvar Björk ­eller Maria Brook tycker att det är ­särskilt roligt att vara tvungen att åka till biblioteket för att sköta bokföringen, skicka rapporter, göra bankärenden, kontakta ­kunder eller kommunicera med myndigheter.

Båda bor en bit utanför centralorten, eller city som Maria säger. Ingvar i Kräbäck och Maria i Fors.

Ingvar driver Kräbäck skogs­ekonomi och arrangerar skogs­resor. Maria är getbonde med egen ostproduktion. Båda har usel mobiltäckning där de bor och den 3 december kopplade Telia bort flera hushåll i om­rådet från det fasta telenätet. Det ­betyder att de inte har tillgång till internet och tvingas åka till biblioteket ­eller till bekanta och koppla upp sig för att klara sina åtaganden som företagare.

– Det är otroligt irriterande att ­Telia klippt våra koppartrådar innan vi fått fibern installerad. Det är grävt och fibern är iblåst, men installationen skjuts upp hela ­tiden, säger Maria som ­försökt jobba hemma genom att hänga upp mobiltelefonen i gardin­stången i köket för att få täckning och kunna internetdela till datorn.

– Vi kunde ha fått ha tråden kvar tills fibern var installerad. Det handlar om någon månad.

– Det här är en samhällsfråga som staten skulle ta bättre ansvar för, säger Ingvar.

Han menar att samordningen av bredbands­utbyggnaden inte tycks fungera varken lokalt eller nationellt.

– Som företagare och privatperson har vi krav på oss att ta till oss samhällsinformation och ­sköta allt mer på internet, men ingen tar ansvar för att infra­strukturen funkar, menar Ingvar.

I västra Österfärnebo har de försökt ta ansvaret själva för att få fiber till hushållen väster om kyrkan. De bildade en ekonomisk förening, Fiber i Västern, för att bereda fibernät till alla fastigheter ända bort till Grönsinka.

Styrelsen delade upp sig och har knackat på i varenda hus i varje by.

Föreningen har fixat grävningen och klarade det ekonominskt tack vare att en lokal entreprenör gav lång betalningstid så att de kunde fakturera fastighetsägarna vartefter och betala för grävningen.

– Vi klarade det tack vare att han var välvillig. Annars hade vi varit tvungen att låna miljoner och då hade det aldrig gått.

Medlemmarna har lagt 100-tals ideella timmar för att få fiber.

– Jobb som man nog kan tycka att ansvariga samhällsfunktioner borde sköta, säger Ingvar.

Nu väntar de på att Sandnet ska komma och installera fibern till hushållen.

Det väntar även Stig Arne Vallin och Gerhard Törnqvist på. Båda bor mer centralt i Färnebo och kan ta del av Sandnets utbyggnad. Arbetet har successivt försenats. Installationerna var ursprungligen planerade till maj-juni 2018, men kom igång precis före jul.

”I övrigt beräknas kundinstalla­tionerna ske v.3-v.5 i Öster­färnebo”, skriver Sandnet på sin hemsida.

– Det är grävt och klart, men det är svårt att få något riktigt besked när de kan installera, säger Gerhard.

– Vi har ju fast telefon och bra uppkoppling som det är, men man går och väntar på att det ska bli klart, säger Stig Arne.

Samtidigt som Maria och Ingvar sitter och jobbar på biblioteket, ringer telefonen. Det är Sandnet.

– De har ingen som kan boka in installationerna hos oss så de vill att vi ska kontakta ett antal hushåll i föreningen för att boka installation första dagarna i januari, säger Maria till Ingvar tvärs över bordet.

– Så nu ska vi ringa åt dem också. Vi som varken har fast telefon eller mobiltäckning, säger Ingvar.

– Om vi bokar det själva får vi det snabbare än om Sandnet gör det, säger Maria och går igenom vilka hushåll i Västra Österfärnebo som först får fibern inkopplad.