Eget långlopp ska sätta Åmot på skidkartan

Textstorlek:

Gästriklands nya långlopp på skidor, Kämpoloppet, körs för andra gången 2 februari. Det är seedande för Vasaloppet och en del av Åmots skidklubbs storsatsning på att få in byn på skidkartan.

Kämpoloppet är en klassiker i ny tappning och seedningsgrundade för Vasaloppet. Det vill säga, ett bra resultat i Åmot kan ge en åkarna en bättre start i Sälen.

För tre år sedan stod klubben inför ett tufft beslut. Skulle de trappa ned och dra något spår ibland, eller satsa?

– Vi bestämde oss för att göra det ordentligt och jobba för riktigt fin skidåkning, säger klubbens ordförande Kauko Hänninen.

Förutsättningarna finns. Åmot är en av Gästriklands med snösäkra byar. Men för fin skidåkning behövdes ett långt spår i skogen på slätt underlag. Det var en utmaning att få till.

– Markägaren Bergvik gav oss lov och vi fick bra pris hos en entreprenör som grävde i veckor. Men för varenda meter väg måste vi skicka analys till Länsstyrelsen.

– Både dottern och sonen jobbar med såna saker. Annars hade det gått, konstaterar Kauko.

Intensivt ideellt arbetet gav ett 23,5 kilometer långt spår som går rakt norrut öster om byn. Det slingrar sig upp på Högåsen, ut över myrar upp till Kroksjön och tillbaka.

Spårarbetet krävde en ny pistmaskin, men föreningens pengar hade gått åt. Så Kauko, sonen Björn och dottern Sandra gick in med egna pengar.

– Vi köpte Järbos gamla maskin. Den går riktigt bra. Fräser och packar snön så det blir stadiga spår.

Nu finns nio olika slingor på Åmots SK:s spårkarta. Man kan åka elljusspår, hålla sig på platta åkrar eller köra i backar. De finns till och med en specialsträcka uppe i skogen för att skida med hunden.

Bengt Olsson och Juha Hänninen, Kaukos bror, sköter spåren. Sonen Björn hjälper till och är engagerad i det mesta i föreningen.

– Han är den riktiga eldsjälen som driver på oss andra. Han åker själv och är duktig på långlopp.

Med en sådan hemmaåkare finns både kunskaperna och intresset för att göra Kämpoloppet till långlopp. Namnet kommer från från en klassisk tävling på Kämpoberget väster om byn. Den kördes redan på 50-talet.

– Då var det förvaltaren från bolaget och några andra gubbar som åkte före och spårade. Det var fest i en vecka kring loppet.

Nya Kämpoloppet är 26 kilometer långt, en kombination av långspåret och flera mindre spår inne i byn. Deltagarna kör ett eller två varv.

Omkring 40 funktionärer ser till att åkarna har det bra och får rätt tid i protokollet. Förhoppningen är att mellan 100 och 300 åkare ska komma till start. Det får gärna komma några elitåkare.

– Det behövs någon riktig duktig i täten för att visa klass på loppet. Vi försöker locka eliten med bergspriset på Högåsen. Till motionärerna har vi utlottningspriser, förra året var det bland annat lådor med tio kilo älgkött.

Kauko hoppas att loppet kan växa och bli populärt, för Åmots SK har höga ambitioner.

– Vi vill sätta Åmot på skidkartan. Allihop är välkomna att åka här, i Kämpoloppet och annan åkning. Vid loppet hoppas vi på att få bra med folk hela helgen.

FAKTA: KÄMPOLOPPET

Start: 2 februari klockan 11.00 vid skidstadion i Åmot.

Teknik: Klassisk stil

Klasser: Tävlingsklass 53 kilometer. Motionsklass 53 och 26 kilometer.

Seedning: 53 kilometer seedande till Vasaloppet. 26 kilometer seedande till Tjejvasan.

Priser: Bergspris på Högåsen till första herre och dam. Prispengar till pallplatserna. Utlottningspriser för alla klasser.