Fidget spinner och rollator – smarta prylar hjälper alla

Textstorlek:

Hjälpmedel SAM intill E16 vid Hagaström ser ut som ett lager för sjukhussängar och bäcken. Det är det, men huset rymmer också en butik som är full av prylar som kan göra vardagen lite lättsammare.

Butiken öppnades 2003 efter ett politiskt beslut om så kallat egenansvar. Patienter kunde inte längre kunde få hjälpmedel utskrivna i samma utsträckning som tidigare. Det blev bland annat färre lån vid planerade operationer.

– Om du opererar höften får du köpa till exempel kryckor och strumppåtagare själv. Vi har ett utbrett egenansvar i Gävleborg. Det behövdes en butik för att det skulle finnas någonstans att köpa hjälpmedlen, berättar Jenny Lundgren.

Hon samordnar hjälpmedelscentralens butik i Gävle. Det finns också en butik i Bollnäs och så säljs sakerna mot faktura och i webbshop.

Sloganen är Butiken för alla. Fast många tror att där bara säljs prylar som ordinerats av vården.

– Vi har förstås massor av saker som arbetsterapeuter och sjukgymnaster förskriver, men inte bara. Vi säljer allt som kan vara praktiskt och bra.

– Öppnare till förpackningar är storsäljare, som gummigrepp till flaskkorkar och burklock. Många som behöver sånt, man kan tappa styrka i händerna av många anledningar, men det är smidiga saker för alla.

Halksockor med lös resår kan hjälpa diabetiker med cirkulationsproblem, eller helt enkelt styra upp småbarnsföräldrar som leker kull.

Stödstrumpor skrivs ut ibland men sitter också fint på flyget. Ryggsmörjare hjälper äldre som blir torra huden och stela i armarna.

– Men en gång kom det in en ung kille som inte kom åt att smörja sin nya ryggtatuering. Då passade smörjaren perfekt!

Egenansvaret påverkar utbudet. Klassiska hjälpmedel som duschstolar och badkarsbrädor moderniseras.

– Konsumenterna ställer andra krav när de betalar själva. Förr fick man det man fick, nu vill man gärna ha något snyggare. Det börjar tillverkarna märka och ägna mer tid åt designen.

Sakernas utseende kan också vara en del av hjälpen. Värmekuddar i form av söta gosedjur kan hjälpa personer med hjärnskador eller demens att varva ned.

På senare tid har barn börjat hitta till butiken. De letar fidget spinners och stressbollar att plocka med i skolan.

– Då spelar designen roll för att locka till plock och pill. Det händer att skolor köper in sådana saker.

Varorna är CE-märkta och har klarat kvalitetskontroller. Dessutom brukar personalen prova grejorna för att bättre kunna förklara och tipsa. Hjälpmedel är inte bara till för sjuka och skröpliga, påpekar Jenny.

– Det är en produkter som är väldigt praktiska och kan underlätta en situation.