Nystart, nyfiken – grön

Textstorlek:

Nystart förutsätter nyfikenhet. Vilket också Vilgot Sjöman hamnade i redan 1967. Men då i filmutgåva. Nystart i någon annan form gäller varje dag men kanske främst vart fjärde år. När nya kvastar ska sopa, eller på olika sätt bestämma och sätta upp riktlinjerna i såväl kommun som i region. Fortfarande verkar det inte finnas den där politiska mognaden att leda landet nationellt. Följetongen som stavas osäkerhet verkar rulla vidare.

Nystart är oftast rejäla utmaningar. Att få driva samhällsfrågorna framåt med större framruta än bakruta.

I varje kommun har presenterats vilka laguppställningar som ska stå för en passion och delaktighet. Skapa arenorna där människor vill arbeta, utvecklas och umgås. Där vi tar hand om varandra, ser varandra och där vi jobbar för laget.

Lagbygget måste börja med mig själv – och inbegriper så mycket. Där de egna tankarna faktiskt påverkar. Därför måste vi vara medvetna om hur vi tänker! Medvetenheten inbegriper också hur vi i övrigt tar hand om oss själva. Med fysisk regelbunden träning, med vad vi stoppar i oss och att även sömnen sköts och ges sin beskärda del av dygnet. Efter mycket tjatande har en kompis fått med mig på innebandyträning. Med begränsad kunskap och som nybörjare, gav det direkt en hel del träningsvärk. Men övertygad om att det så småningom ger effekt. Ett mer hållbart levande.

Vi måste också våga ta ut svängarna. Den som har mest roligt vinner, så sa Maud Olofsson och lät sina skrattrynkor arbeta. Leken utvecklar det kreativa tänket, bidrar till att vi kan tänka utanför ramarna. Förädlar innovationssträvandena till konkreta resultat – gör skillnaden.

Nu har vi vandrat in i året som heter 2019. Gett oss 365 nya dagar som vi har att fylla med det vi gillar och mår bra utav. Bygga sin egen hälsoplan. Där var och en måste utgå från sig själv, för att planen ska vara bärande.

Gnäll måste vi acceptera att det finns i samhället. Missnöje som oftast har sin grund i individens egna negativa tankebanor. Utan självinsikt. Gnället som påverkar den egna hjärnan till att sprida passivitet och initiativlöshet. Söndrar såväl relationer, livsglädje som initiativförmåga. Sprider sjukdom.

Vill vi verkligen ha en förändring måste vi vara motiverade. Att kreera sin egen livsstil är att bygga den utifrån sina egna värderingar. Inte andras.

För att ge sig själv möjligheten så måste jag också vara ärlig i mitt eget uppträdande. Ärlighet som utgår från att lita på sig själv, berika tanken om olikheter, vara öppen även när öppenhet gör en person sårbar för andras illvilligheter. En ärlig kram förmedlar värme och närhet. Att vara energisk, snäll och känslig är definitivt starka värdeord även i vårt gemensamma nya år!

Nystart handlar om att våga trampa upp nya stigar. Framåt.