Sjukt kul bidragsfusk

Textstorlek:

I teorin har Olle hittat ett perfekt sätt att försörja sig.– Han har krockat med bilen, spelar sjuk och har hittat en läkare som hjälper honom att skriva en massa intyg för att han ska få pengar, berättar Hasse Bergkvist.Han regisserar farsen Fullt Frisk som teatergruppen Bomhus nästa spelar på Folkets hus.

Teatergruppen Bomhus Nästa har spelar farser i fyra år i rad på Folkets hus i Bomhus.

– Det var en tradition på nittiotalet. Vi spelade fars, operett, musikal och allt möjligt. Sedan blev det lite uppehåll men nu har vi kommit igång igen, berättar Hasse.

Föreställningen Fullt frisk hade premiär på nyårsafton. Den spelas också på lördagarna söndagarna resten av januari.

Det handlar alltså om Olle som håvar in miljoner på att blåsa Försäkringskassan. Fullt frisk beskrivs som en sjuk fars och är skriven av Niclas Angerbon, vars pjäser ofta får fina recensioner för snabb humor och modern stil.

Det är andra året i rad som Bomhus nästa spelar en av Angerborns pjäser. Hasse håller Niclas som den förnämste farsförfattaren i landet.

– Han är riktigt duktig. Om han hade passerat Stockholm hade han varit rikskändis, men han är från Malmö och är verksam i Norrköping och Linköping.

– Det är bra att spela aktuella pjäser och kul att kunna ha kontakt med författaren.

Angerborn har bara skrivit två farser, som alltså redan är avverkade i Bomus. Men Hasse hoppas att gänget ska inspirera författaren att fatta pennan på nytt.

Sex skådespelare är med och ungefär hälften av dem är veteraner i Bomhus nästa. Med andra ord kan publiken känna sig trygg i att det står säkra skämtare på scenen.

Hasse ser mycket fram emot mötet med publiken.

– Teatern är det mest omedelbara som finns i kulturväg. Responsen kommer på en gång! Och det är publikens kärlek som är vår belöning.

Om Olles försörjningsteori håller i längden?

Tja, i så fall skulle det väl knappast vara en fars…