De tar reda på vart pengarna tar vägen

Färneboborna ska ta reda på vart pengarna läcker ut från bygden. Första mötet hålls på onsdag. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Vart tar pengarna vägen?
Det vill flera föreningar i Österfärnebo veta och har bjudit in färneboborna till ett möte på onsdag.

Det är kursdeltagare på Färnebo folkhögskola som tagit initiativ till mötet som kan bli startskottet till ett helt nytt utvecklingsarbete.

Tillsammans med Hela Sverige ska leva har folkhögskolan en distanskurs i lokalekonomisk analys och hur man kan använda den för lokal utveckling.

Österfärnebobon Annelie Wåhlin går kursen och vill involvera så många aktörer som möjligt.

– Kursen har hittills varit ganska teoretisk, säger hon och förklarar att den analys som de nu sätter igång med blir en slutpunkt för kursen.

Jonathan Korsar, lärare på kursen, berättar att flera analyser är på gång i Gävleborg och där de har gjorts väcker de intresse.

Utifrån ett grundmaterial från SCB går metoden ut på att kartlägga vilka resurser som finns i ett geografiskt område. Exempelvis hur mycket som handlas lokalt och hur mycket som ”importeras”. Ungefär som en lokal handelsbalans.

– På landsbygden är man ofta medveten om den lokala ekonomin och att balansen är negativ. Exemeplvis att den lokala butiken är hotad eftersom för få handlar där eller att bensinmacken riskerar att läggas ner eftersom många tankar på andra ställen. Sånt är aktuellt överallt. I Österfärnebo också, säger Jonatan Korsar.

– När man ser hur mycket resurser som läcker ut kan det bli en ögonöppnare som visar vad som är möjligt att utveckla lokalt, just här. Exempelvis energi, kan vi skapa den lokalt?

– Med statistik och fakta kanske det även kan gå lättare att övertyga politiker och tjänstemän i diverse beslut som rör ens hembygd, säger Annelie Våhlin som menar att arbetet med analysen just har börjaoch att det är för tidigt att säga hur mycket av de inkomster Österfärneboborna drar in gemensamt som faktiskt spenderas här och inte i exempelvis tärorterna.

– Men en sak jag hajade till på är att väldigt många av de fastigheter som finns i Österfärnebo och Gysinge faktiskt står obebodda. Vi behöver fler boenden här, jag vet många, både yngre och äldre, som letar boende runt omkring här men det finns i stort sett inget att välja på. 

Startmötet hålls på onsdag och är ett samarbete mellan den lokala utvecklingsgruppen, folkhögskolan, Gåvan och flera föreningar i Österfärnebo.