Aktivitetssatsning börjar med skolor

Elisabet Lindelöf och Roland Haglund vill ha mer aktiviteter för funktionshindrade vid Sjösunda i Årsunda.
Textstorlek:

Att bjuda Sandvikens skolor på friluftsdagar är bara början. Nu satsar Strandbaden och Funktionsrätt Sandviken på aktiviteter för funktionshindrade i området runt Sjösunda vid Storsjön.

– Platsen finns, utrustningen finns, aktiviteterna finns och behovet finns. Något måste göras så att resurserna utnyttjas bättre, säger Roland Haglund som förvaltar Sjösunda som ägs av Sandvikens kommun.

Här har det funnits aktiviteter och möjlighet till rekreation för personer med funktionsnedsättning i årtionden.

Roland Haglund driver Strandbadens camping som ligger granne med Sjösunda och nu vill han göra anläggningarna och fler verksamheter runt om i Årsunda tillgängligta för fler och få igång mer aktiviteter för personer med funktionsnedsättning.

Förberedelserna har gjorts tillsammans med Funktionsrätt Sandviken, FRS, och Göranssonska fonderna.

För att komma igång snabbt har de i vinter erbjudit skolorna i Sandvikens kommun en gratis friluftsdag i området.

– Allt finns på plats och skolorna får en kostnadsfri aktivitet för alla elever. Vi har köpt in utrustning som pimpelspön, hockeyburar, ispikar och sånt för att erbjuda aktiviteter på isen vintertid, säger Roland som redan tagit emot elever från flera skolor.

– På sommaren finns cykelleder, vikingabyn, hinderbana, vandringsleder. Vi skulle till och med kunna ha en friluftssimskola med badbussar från Sandviken. Allt måste ju inte ske i centrala Sandviken.

Mer om aktivitetssatsningen finns att läsa i Gästriklands Tidning.