Flunsan hårdast för små barn

Textstorlek:

Säsongens influensa har drabbat barn under fem år hårdast. Hittills har drygt 1 000 barn sökt vård för influensa, vilket är nästan tre gånger så många som motsvarande period för två år sedan, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Det hänger ihop med vilken influensasort vi har i år. Det här är en sort som inte har cirkulerat mycket i Sverige sedan 2015/2016, så då är det flera årskullar av barn som inte träffat på den här influensasorten. Det är därför den här åldersgruppen drabbas, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

När det gäller befolkningen i stort är det dock färre som drabbats av säsongens influensa – 9 400 fall mot drygt 10 000 för två år sedan. Anledningen är att de som var sjuka för tre år sedan fortfarande haft kvar en immunitet, enligt Folkhälsomyndigheten.