Framtidens kuskar tränar i Ockelbo

Ardennern Tenor är van att arbeta i skogen. På skogsdagen kördes han av Karin Björkman och Lars-Göran Frejd. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

– Hästkörningen är något att räkna med för framtiden.
Det menar Karin Björkman som utbildar sig till hästförare för att starta företag med hästtjänster. I helgen var hon medarrangör till en skogsdag med arbetshästar som en del i sitt examensarbete.

För andra året hölls en skogsdag med häst i hos Conny Blom i Tomtnäs i Ockelbo. Conny arbetar i skogen, klipper gräs och skjutsar folk med sina hästar och vill föra kunskaper och traditioner vidare.

Det gör han bland annat genom att ta emot elever från kuskutbildningar. Just nu har han två praktikanter, Karin Björkman från Årsunda och Marie Sjöberg från Hamrånge.

Båda går kuskutbildning i brukshästkörning på Wångens brukshästcentrum och räknar med att delvis jobba med hästkörning när de är färdiga.

Marie Sjöberg ska jobba med ponnyer och siktar in sig på att jobba i känsliga områden där man inte kan gå in med tyngre hästar som nordsvenskar och ardennrar.

– Det finns viss efterfrågan på arbete med häst. Exempelvis i känslig skog eller där man inte vill att maskiner ska lämna spår. Man kan klippa gräs, harva grusgångar, skotta snö, sanda, köra folk, säger Marie och menar att det gäller att visa att hästalternativet finns och på så sätt skapa arbetstillfällen hos både företag och i offentlig sektor.

– Vi måste visa att arbete med häst inte bara är nån jippogrej.

För Karin Björkman är skogsdagen i Tomtnäs en del av examensarbetet. Hon kör timmersläden efter ardennern Tenor, lastar och kör fram virket till ett upplag.

Det är flera hästar i skogen samtidigt och ibland blir det trångt på körvägen.

– Det behövs välkörda hästar som man kan lita på. Att de står still, tål yttre störningar och att de kan köras med olika redskap, säger Karin.

Av Conny har hon bland annat lärt sig att det är svårt att försörja sig på hästarbete.

– Det kan bli ett komplement och fler borde kanske räkna med miljöaspekten.

Mer läsning om starka brukshästar hittar du här.