Ledarskap med bondförnuft

Textstorlek:

Rubriken på denna ledare är också titeln på en nyutkommen bok av Bengt Falemo och Elisabet Falemo. Underrubriken är ”Om vägen till genuint och jordnära ledarskap”. Boken bygger på intervjuer med tio framgångsrika ledare uppväxta på en gård. Alla är eller har varit verksamma på ledande poster i näringslivet.

Den mest kände är Rune Andersson, styrelseordförande i Mellby Gård AB, tidigare bl.a. vd i Trelleborg AB. Uppväxt på gården Mörkemåla, Kyrkhult, Blekinge. Industrimannen säger att fördelen med en sådan uppväxt är att man inte har någon press på sig att prestera. Han saknar ibland det sunda bondförnuftet i näringslivet – det är för mycket av strategiska bedömningar, det enkla glöms bort.

Med glädje upptäcker jag att en av de medverkande, Elisabeth Nilsson, f.d. vd vid Jernkontoret och landshövding i Östergötland, varit verksam på min hemort, Oxelösund. Där var hon vd för Merox, en viktig gren av SSAB-koncernens stålproduktion och dess världomspännande kundnätverk.

Elisabeth Nilsson växte upp på en gård utanför Kalix i Norrbotten. ”När man växer upp på en gård så har man en viss grundtrygghet, man är inte bara en produktionsfaktor”, konstaterar hon.

Bokens yngsta medverkande är född 1980; Pernilla Lundqvist, revisorsassistens vid KMPG i Borås och uppvuxen på Skattegården i Tråvad, Västergötland. ”Vi var aldrig på semester under min uppväxt. Vi jobbade inte för att tjäna pengar för att kunna resa och köpa lyxbilar utan för att kunna fortsätta driva verksamheten”, minns hon.

Ledarskap med bondförnuft är enligt författarna ”förmågan att kombinera ett klassiskt och modernt ledarskap med lösningsorienterad enkelhet baserad på kunskaper och värderingar.”

De menar att i en alltmer komplex värld har ledarskap med bondförnuft en funktion. ”Det okomplicerade ledarskap som så många – chefer och medarbetare – så gärna skulle vilja utöva och ta del av.”

Bland annat syftar de på det som industrimannen Rune Andersson kallar att vara naturligt och inte förställa sig. Är man onaturlig så avslöjas det förr eller senare och folk tappar förtroendet för en.

Birgitta Johansson-Hedberg, tidigare framträdande koncernchef i Föreningssparbanken, tar upp de värderingar som uppväxten på gården gav. Att klara sig själv, läsa läxor och prestera, att alla ska hjälpa till och bidra samt tro på utveckling”. Mitt i prick!

Det kanske främsta exempel på ledarskap med bondförnuft finns av naturliga skäl inte med i boken: Thorbjörn Fälldin, den tidigare centerledaren och bonden från Ramvik i Ångermanland. Hans ord ”håll gränsen” till ÖB i samband med den sovjetiska ubåtskränkningen 1981 är bevingade och kan sägas symbolisera hela hans ledarskap. Ledare med det bondförnuftet växer inte på träd, men vi behöver dem nu mer än någonsin.