”Lite mygg” är inte problemet i Öster Färnebo

Textstorlek:

Jag är less på att Stockholmsperspektivet är så dominerande i svensk politik.
Det senaste exemplet handlar om Naturvårdsverket. Den statliga myndighet som har att bevaka att den svenska naturen mår bra är stationerad på Valhallavägen dvs inte ens utanför tullarna. Inte så förvånande att även den myndighetens perspek- tiv blir fullständigt Stockholmsfixerat. Att det bor människor nära den svenska naturen verkar inte vara en självklarhet. Därför har man heller ingen förståelse för att naturvård, oavsett om det handlar om rovdjur eller mygg, måste bedrivas på ett sätt som gör att det finns förståelse, acceptans och engagemang från de människor som bor nära naturen.
Naturvårdsverket har sedan snart två decennier varit motståndare mot myggbekämpningen vid Nedre Dalälven, inte försuttit ett tillfälle att lägga hinder i vägen. För den som tillbringar sina dagar i ett kontor på Valhallavägen i Stockholm kan det säkert vara svårt att förstå hur ”lite mygg” kan vara ett problem. Det är en uppfattning jag också möter hos riksdagsledamöter från olika partier. När jag får höra kommentarer som att ”jag fjällvandrade för några år sedan, då var det också gott om mygg” brukar jag erbjuda ett besök i det natursköna och kulturrika Nedre Dalälvsområdet. Både Gysinge och Österfärnebo är oftast paradis men förvandlas till ett helvete när myggen går till.
Moderaterna och Kristdemokraterna fick strax före jul igenom sin budget med stöd från SD. Den har ett antal negativa konsekvenser för landsbygden däribland en kraftig neddragning av budgeten för Naturvårdsverket. Det gjorde att Naturvårdsverket omedelbart tog chansen att meddela att neddragningen bland annat skulle göras på myggbekämpningskontot.
Bedrövligt att en statlig myndighet omedelbart tar chansen att skapa oro hos de som bor i området genom att återigen föreslå att myggbekämpningen ska upphöra. Jag har tidigare föreslagit att de som ska besluta om myggbekämpningen ska tillbringa tid i Gysinge. Naturvårdsverket borde utlokalisera någon av sina enheter till Gysinge. Närheten till en vacker nationalpark som förvaltas av myndigheten borde vara bättre än närhet till Valhallavägen.
Jag kommer att fortsätta göra allt jag kan för att frågan om myggbekämpning vid Nedre Dalälven ska få en långsiktig lösning med säker finansiering. Att människor varje år ska behöva oroa sig för om det går att bo kvar i området eller ej är oacceptabelt.

Anders W Jonsson (C)
Riksdagsledamot