Att träffa härliga människor är som en julklapp

Textstorlek:

Mitt i skogen ligger vår stora små by som heter Järbo. De som använder Järbo garn kanske har hört om oss som bor i ett hörn av Gästrikland i Sandvikens kommun.  I en gamla byggnad som tidigare var skola, finns det idag en underbar vävstuga med 19 vävstolar av olika storlek och slag.  Det brukade vara gymnastiksalen där man idag kan göra gymnastik för ben, armar och hjärna. Stina Henriksson började bygga den här fantastiska vävhimlen i februari 1969. Jag tror att mina universitetets lärare och klasskompisar skulle vara ganska avundsjuka om de kunde se vilket underbart hantverksställe vi har här.

Nästan varje dag kommer någon till vävsalen och väver trasmattor, dukar, löpare, gardiner m.m. Samtidigt väver man något som är kanske viktigare än fantastiska slöjdföremål. Vävande damer är ofta pensionärer som kanske skulle vara ensamma hemma största delen av dagen. Sällskap, trevliga stunder under fika pausen och intresse i varandras arbete lyfter humöret trots att man är trött, sjuk eller ensam. Jag bara hoppas att när jag är 70 plus, är lika pigg som Gunnel Nyström och Ingrid Jäderström, som är de som idag driver och är hjärtat och hjärnan i vår vävstuga. De andra damerna som kommer till vävstugan är bra exempel på att dessa aktiviteter hjälper till att bli friskare. Man kan se att de njuter av livet och deras hantverksarbete.  Om man själv inte behöver en ny kudde eller löpare, då väver de för julmarknads lotteriet.

Mina studier i textilslöjd utbildning hjälpte mig att upptäcka en pärla i vår by. Här kan man träffa många härliga och skickliga kvinnor. Det är underbart att se hur de väver, och diskuterar. Varje gång när jag kommer till vävstugan känns det som att komma och träffa familjemedlemmar. Det är som jul atmosfär i luften som man kan få årets runt. Det är precis som man förväntar sig av jul. Trevliga och härliga stunder med familjen och vänner. Det brukar jag önska att härliga stunder av jul kommer att vara med oss varje dag.

 

God jul och gott nytt år!

Alena Becker