Kalla uempatiska Sandviken

Textstorlek:

”Jag siterar Ingemar Stenmagrk:” Jag tror att den som pratar med en utpræglad dialekt lætt uppfattas som lite mer ointelligent æn en som pratar mer åt det ri8kssvenska hållet. Det har hænt att jag infør en publik i Sverige som børjat skratta så fort jag øppnat munnen, medan om jag sagt samma sak på tyska så har folk lyssnat respektfullt. Inte bryr jag mig i dag om vad folk tycker, men jag tror att om man ær 18 och blir intervjuad i teve så er det lætt att tona ner sin dialekt før att slippa førutfattade meningar. Det er synd om det ær så, men jag førstår om det kænns lættare.”
Jag kommer från Norje ær innfødd, och bor i nærleken av Bodø, en stad på Sandvikens størelse. Jag kan skriva lite på svenska, trotts at jag ær norska. Vis mig den rikissvensken som kann skriva norska!
Jo stærkare førdomar och førutfattade meningar, jo stoltare ære dom av det. Det ær dom son nækar førstå som ær de ovetande og tokiga.
Då min son och jag kørde 240 mil tilsammans før att komma till Scorpionskonsæren, blev vi grovt diskriminerade av tokiga svenskar som børjat tala engelska til oss endå om dom hørde vi kom från Norje.
Men det ræcker inte med det. Min son Tage och jag åkte altså øver 240 mil tilsammans før att uppleva Scorpions avskilskonsær i Gøranson arena i Sandviken. Vi varo boande på Høgbo Hotell 7 km från Gøransons arena. Efter en fantastisk konsær måste vi ha taxi. I øver tjugo kalla grader ville æns inte någon hjælpa oss. Våran mobilar var utladade men ingen ville hjælpa oss. Inte ens pærsonalen på MacDonalds och svenskar som varo dær på natten ville hjælpa oss. Dom bara sa at vi villa frysa i hjøl om vi vandrade tilbaka til Høgbo. Vi stillde upp oss utfør drive in på MacDonalds. Et utestælle hadde nækat hjælpa oss, inga taxier ville hjælpa att ringa efter taxi.
Några arabiska personer hørde vi trængte komma tilbaka till Høgbo. Dom utnytade situatuationen och ville ha 500 kroner før att køra oss hæm till hotellen 7 km från MacDonalds. Nu e ni bærgad sade personalen på MacDonalds natt til 9 december. Konsæren slutade 11.30. Klockan 03.00 var tilbaka på hotællen. Vi skulle køra 120 mil tillbaka till Norje næsta dag.
Sandviken ær et lkallt oempatisk stælle. Jag återvænder alldrig og har skrivit illa om staden i norska tidningar. Jag vill inte alls sætta min i den kalla oempatiska stan Sandviken.

Arnstein Vada
Sosionom og journalist från Norje