Kerstindagen – kaffekalas och allsång!

Textstorlek:

Kerstin Hesselgrensällskapets firande i fruntimmersveckan börjar bli en tradition. I år föranledde det osäkra och svala vädret att styrelsen beslöt att duka inne i Hofors hembygdsgård och inte i trädgården vilket naturligtvis fick solen att lysa som aldrig förr!
Allsången leddes av Margit Nyström som kompade på gitarr. Ur ett texthäfte från 1949 sjöngs klassiska allsångstexter som påminde om äldre tiders allsångskvällar i Hofors folkets park.
Firandet inleddes med I sommarens soliga dagar … som inramade diktläsning av hedersmedlemmen Märta Peterson som varit med från föreningens start. Hon läste tre av sina egna dikter, två Hoforsdikter och en sommardikt. Vi som fick uppleva detta kan bara ödmjukt tacka.
Sedan var det dags att fylla assietterna med det hembakta och dricka eftermiddagskaffet. Allsången fortsatte och varvades med information om årets stipendiater och aktiviteter som gratis bio internationella kvinnodagen för Hoforsborna, ca 200 kom och såg Suffragetterna. Grundskolans åk 9 i Hofors vandrade en av terminens sista dagar i Kerstins spår efter ett manus gjort av två av styrelsens medlemmar. De avlutade vid statyn och i Kerstinrummet där en styrelsemedlem informerade dem. Lärarna trodde att detta skulle bli en tradition för skolan.
Att Kerstins leksakshund, gåva av släktingar, har fått sin ”koja” i Kerstinrummet fick vi också veta liksom en del av hembygdsgårdens rika verksamhet.
Allsången slutade med Bellmans Fjäriln vingad … vars ”nyss av solens värma väckt” stämde väl med stämningen i hembygdsgårdens trädgård när vi lämnade kalaset.
Eng