Nilla Pierrou – "Tillägnan"

Foto: Jacob Forsell
Textstorlek:

”Enkelt virtuost med Pierrou” är rubriken på Svenska Dagbladets recension ( 20140122 ) av den tredje ( sista ) boxen med blandat innehåll från violonisten Nilla Pierrous karriär. Boxen har namnet ”Tillägnan” och det gäller hennes far Ivar Pierrou. Han var född i Torsåker och jobbade på SKF i Hofors från 12 års ålder berättar Nilla i häftet, som finns med i Cd – boxen. Han hade en rik musikalisk begåvning som Hofors kunde glädjas åt fram till 1955 då han med sin fru och två döttrar, samtliga duktiga musiker, flyttade till Borlänge dit Lille Bror Söderlundh lockat honom till musikskolan så att han för första gången helt kunde ägna sig åt musik.Flytten betydde också mycket för Nilla 14 år som vars talang Söderlundh insåg och stöttade. Stödet blev dock kortvarigt på grund av Söderlundhs alltför tidiga död. Nilla fick dock studera hos Sven Karpe i Stockholm och familjen flyttade så småningom till Västervik där de bodde när 1970 Nillas verkliga karriär började. Hon vann priser, turnerade i Europa och USA, fick en professur i Maastricht, Holland, där hon ledde mästarklasser tillsammans med sin tidigare lärare André Gertler, bl a Bartókseminariet i Budapest.Hon släppte dock aldrig kontakten med Sverige och avskedskonserten höll hon i Hofors kyrka den 24 februari 2008. Idag har hon en fiolakademi Rättvik där hon nu bor.

Musiktidskriften Opus recensent Thomas Roth talar i sin recension av de två första boxarna i samlingsutgåvan om att han är lika stolt över Nilla Pierrou som han är över Birgit Nilsson, Jussi Björling och Nicolai Gedda.

Pappa Ivar och mamma Sonja vilar i minneslunden på Hofors kyrkogård och kanske är det Tor Aulins Akvareller, inledningen på Nillas Cd – box ”Tillägnan”, som susar i träden. Idyll som hon spelade i Hofors 2008 är hennes favorit och jag tror att Nilla tillägnar oss alla som lyssnar sin musik och visst känner vi stolthet!