Noel – en nybakad praoelev

Det blev inga supertidiga morgnar för Noel under praoveckan på bageriet, men han hann ändå med att testa många olika arbetsupgifter. Här vid kasan som finns i ena kanten av det uppdukade brödbordet.
Textstorlek:

Arbetsdagen börjar vid tretiden på morgonen för en bagare. Som prao-elev tillåter inte skolan att eleverna börjar vid den tiden.

– När jag kom var det redan fullt med nybakade bullar, bröd och bakelser, säger Noel Tjörneryd, som går åttonde klass på Engelska skolan.

Nyligen hade eleverna prao och Noel var på det nyöppnade bageriet Kavlat & Klart i Valbo.

 

På ett bageri är, med andra ord, arbetet i full gång medan vi andra sover. Denna tidiga process för att vi ska få nybakat bröd till vår frukost.

Det luktar gott när jag kommer in till bageriet vid niotiden på morgonen. Smaklökarna känner sig redo för en nybakad kanelbulle som ligger lockande på bordet framför mina ögon. Bordet, som redan tidig morgon dignar av morgonens arbetsresultat, framförallt bagare Mats Harich specialitet, surdegsbröd.

– Det roligaste var att göra hallongrottorna första dagen, säger Noel glatt. Den dagen gjorde han tre sorters kakor, men under praoveckan har han även fått hjälpa till med bakningen av matbröd och bullar.

Degen till bröd och bullar är först i en stor degmaskin och därifrån tas den ut för att kavlas eller knådas.

– Att kavla var rätt enformigt, men roligare att göra wienerbröd med olika fyllningar. Jag gjorde även bullar med pistachfyllning och vanilj eller sylt.

Till yrket som egen bagare hör även städning. Det är viktigt med en ren lokal och Noel fick hjälpa till med sopningen.

Kommer du till bageriet Kavlat & Klart under morgontimmarna kommer du antagligen att mötas inte bara av doften av nybakat utan även en personal i fullt arbete med dagens ranson. Bakom disken står nämligen bakbordet där Mats och den senareanlända personalen, använder.

Vid mitt besök går tankarna söderut till tiden när jag handlade nybakade baguetter på min semester i Frankrike. Alltid med en mjölig bagare i arbete och till hands.

De tidiga morgnarna är inget som skrämmer Noel som menar att det är många andra som arbetar vid den tiden. Bagare skulle med andra ord kunna bli ett framtida yrke för hans del.

– Det är både roligt och intressant att jag fick prova på det här, avslutar han.

 

Nike