Ny roman beskriver livet i Hälsinglands utlänningsläger

Daniel WaluszewskiDaniel Waluszewski har skrivit sin debutroman Med en blick över axeln.
Textstorlek:

När andra världskriget tog slut och de nazistiska koncentrationslägren upplöstes svepte en flyktingvåg över Sverige. Ett stort antal av dessa krigsflyktingar placerades i så kallade utlänningsläger i Hälsingland.

En av dessa var Czeslaw Waluszewski som kom som polsk krigsflykting till det beryktade Berga-lägret i Rengsjö. Här blev han kär i en pastorsdotter som han senare gifte sig med. Om detta och Czeslaws traumatiska upplevelser i nazistiska koncentrationsläger och hur han sedan i dryga 25 år förföljdes av svenska Säpo berättar nu sonsonen som har utkommit i dagarna. Boken bygger helt på hans egen farfars dramatiska liv som han pusslat ihop genom efterforskningar i olika myndighetsarkiv och Säpo-arkivet.

Czeslaw mötte i Hälsingland ett svenskt samhälle som till stor del är opåverkat av det världskrig som har splittrat hans familj. Han förflyttades efter ett tag till det större utlänningslägret i Sunnerstaholm utanför Bollnäs och började där kämpa för att börja ett nytt liv. Han brottades med svåra mardrömmar efter sin långa tid i de tyska koncentrationslägren då han flera gånger var en hårsmån från att dödas. Trots dessa avskyvärda minnen kunde ingen ta ifrån honom en aldrig sinande livsglädje.