Ny matmärkning svår att tolka

Roger Persson på Lottaboden i Loos och Lars-Ove Flodström från Trollharen fisk vill märka rätt, men menar att det är svårt att tolka regelverket. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

I veckan informerades Gävleborgs matproducenter om EU:s nya krav på matmärkning. De tycker att informationen är svårtolkad.

Annons:

De nya reglerna gäller sedan 13 december förra året. Tanken är att märkningen ska bli lättare att förstå, bland annat genom tydligare ursprungsmärkning och större text.

Det var Hushållningssällskapet som ordnade informationen. Producenterna slöt upp och lyssnade, men oroades av de komplicerade reglerna.

– Risken är att alla kommer att få reprimander eftersom vi inte haft chansen att ta till oss reglerna innan de började gälla, säger fiskaren Lars-Ove Flodström.

Läs mer om vad som gäller för maten i fredagens tidning.

Annons: