Forsbackas nya dansprinsessor

Det är full snurr på discoculan och full fart i hoppen på barndansen. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Hitlåten från Disneyfilmen Frost fyller danssalen. Nio rosaglittrande tjejer följer instruktionerna med sammanbitna miner. Det är barndans i Forsbacka.

Annons:

I vår ordnar Petronella Lövstrand danslektioner för barn i både Gävle och Forsbacka. Övningarna, och låtlistan, anpassas efter barnens önskemål.

– Jag började med att intervjua dem om vad de gillar för musik och vad de vill göra. Som danslärare är det viktigt att ta reda på vad det är för små filurer som kommer på lektionerna, berättar Petronella.

I Forsbacka är ett tiotal tjejer i åldrarna fem till åtta år med i dansen, som de flesta av dem har fått stoppa in i en fullspäckad fritid.

– Vi är några som har varit på kören innan, och sen är det mellis och sen dansar vi och sen åker vi hem, förklarar en tjej.

– Barnen är ganska trötta så här dags, och det blir lite jobbigt för dem att koncentrera sig. Då får man anpassa sig. Det är mycket att tänka på men det är ju det som är kul. Att lära känna individerna.

Och visst går dansandet hem. Till andra lektionen kommer flera av de tokladdade deltagarna i noga utvalda, poppiga danskläder.

Favoritstunden kommer när just den där Disneylåten, Slå dig fri som den heter på svenska, drar igång. De flesta av tjejerna kan den utantill och mimar med på varje ord.

– Det är jättekul att dans för man får höra Elsalåten. Jag har Frost på film hemma och har sett den massor av gånger, säger en tjej.

Annons: