Lingbo – träningsbyn

Ordförande Linda Åberg och sekreterare Sofie Lindroth lyfter fram att blandningen av gamla och nya förmågor får Lingbo If att fungera bra. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

I Lingbo bor knappt 600 personer. 300 av dem är med i Idrottsföreningen. Någon har föreslagit att orten ska marknadsföra sig som Träningsbyn.

Annons:

– Hälsa är det viktigaste, det handlar om att röra på sig under trevliga former, säger Lingbo IFs sekreterare Sofie Lindroth.

Många engagerar sig i idrottsföreningen, som på senare år har fått ihop en styrelse med unga och äldre, kvinnor och män, inflyttare och personer som bott på orten länge.

– Det funkar bra tack vare att vi har dem som varit med tidigare, vet hur det funkar och alltid ställer upp. Samtidigt har vi inflyttade som kanske har lite nya idéer, säger Sofie.

Styrelsen har fyra sektioner: spår, bordtennis, kroppskultur och fest.

Kroppskultur ansvarar för gymmet i källaren på Lingbogården. Där har man precis flyttat utrustningen till två intilliggande rum för att byta den slitna mattan i det stora gymrummet.

– Vi har fyra gympapass i gympasalen varje vecka. Det är cirkel träning som alla kan vara med på. Med olika ledare på olika pass, säger föreningens nya ordförande Linda Åberg.

Efter flytten är gymmet rymligare och fungerar bättre. Så nu finns planer att använda gamla gymrummet till fler aktiviteter.

– Här kan man ha mindre grupper och det finns idéer om att göra i ordning så att man kan ha barnen med sig. Kanske en klättervägg eller annat de kan sysselsätta sig med, säger Sofie.

– Och spårgänget sköter skidspåren så himla bra. Där har vi nytt utegym och ett vindskydd man kan samlas vid. Vi har fyra skidspår, tre med elljus, säger Linda.

– Plus byspåret som går över åkrarna i byn. Perfekt om man vill åka med pannlampa.

Under sommarhalvåret ordnas bland annat terränglöpning och vårrus i spåret. Då ordnas också cykelturen Lingborundan och den stora brännbollsturneringen Lingboyran.

– Det är 15:e året i år och förra året tog några ungdomar över arrangemanget. Funkar jättebra. Brännbollen är ett bra sätt att få folk att komma till byn, konstaterar Linda.

Hockeyrinken i anslutning till elljuspåret spolas inte längre och används till annat. Bland annat häst- och hundträning.

Linda och Sofie fortsätter att räkna upp aktiviteter och inser att mycket handlar om enkla och naturnära aktiviteter.

– Inte så konstigt. Vi bor nära naturen med bra möjligheter till enkel träning. Det är inte så meckigt att ordna aktiviteter med de förutsättningarna, menar Linda.

– Mycket aktiviteter betyder inte att alla tränar för att få muskler. Det handlar mer om hälsan och ett sätt att träffas.

– Så länge föreningens aktiviteter uppskattas är det roligt att hålla på, konstaterar de.

Annons: