Nyckelhål på menyn ska hjälpa gästen

Daniel Hammarlund och hans personal på restaurangen på Göranssons Arena har börjat jobba med Nyckelhålsmärkningen. – I ett idrottscentrum känns det naturligt att du ska kunna välja god och hälsosam mat.
Textstorlek:

Hushållningssällskapet har utvecklat Nyckelhålet för restauranger, och materialet premiärvisades nyligen i Sandviken.

Annons:

– Märkningen visar att någon har tänkt åt mig och satt ihop mat som jag mår bra av, säger Karin Olsson, matkonsult på Hushållningssällskapet.

Förra året firade Nyckelhålsmärkningen 25 år. Märkningen bygger på samlad forskning kring mat och hälsa och är tänkt att göra det lättare att välja hälsosamma livsmedel.

– I huvudsak handlar det om mindre socker och salt, mer fullkorn

och fibrer och bättre eller mindre fett, säger Karin Olsson när hon presenterar konceptet för Nyckelhålsrestaurang.

Hushållningssällskapets konsulter har jobbat fram utbildning för restaurangpersonal, nya recept och lyft in hållbar utveckling som ett komplement i märkningen.

– Vi äter allt mer kött idag och det är inte hållbart vare sig för våra kroppar eller för miljön.

Att köttkonsumtionen har ökat märker även Daniel Hammarlund som är kökschef på Göransson Arena.

– Häromdagen hade vi 142 lunchgäster och tillsammans åt de 200 köttportioner.

Restaurangen på Göransson Arena har börjat arbeta för att bli certifierade för nyckelhålet. Först gör de en tremånader lång provcertifiering. Sedan får restaurangen hjälp av Hushållningssällskapets konsulter att kontrollera och kvalitetssäkra arbetssätt och villkor så att restaurangen kan bli godkänd och få sitt certifikat.

Daniel ser märkningen som en vägledning för gästen. Han vill inte servera pekpinnar.

– Märkningen är en rekommendation. Vi kommer att servera bearnaise och gräddsåser även i fortsättningen.

Nyckelhålet på restauranger ska nu återlanseras runt om i hela landet.

– Hälften av alla måltider äts på restaurang så det är viktigt att det är bra mat, säger Karin Olsson.

Annons: