Det gror hos Ram i Böle

Plantorna som Ram Sen Tharuki sådde i mars är snart redo att flytta ut i Böle.
Textstorlek:
Annons:

Ockelbo En doft av varm jord och spirande grönt fyller växthuset. Kålväxter, lökväxter och örter växer så det knakar hos Ram Sen Tharuki. Enligt honom går allt att odla i Ockelbo, trots växtzon fem. Fast det gäller att ha järnkoll på almanackan och termometern.

Ram börjar med sådden i mars. Då tar han 60 gånger 40 centimeter stora brätten och sätter -tusen frön i varje.

– Där får de gro i några veckor. Sedan tar jag isär plantorna och sätter i pluggbrätten. Senare ska de skolas om, stå ute ett tag, planteras ut. Det är många procedurer här, berättar Ram.

Precis i starten är det ekologisk såjord som gäller. Den köper han färdig, eller blandar 30 procent sand med vanlig plantjord.

– Allt måste vara godkänt ekologiskt, det skriver jag mycket papper om. När plantorna ska gödslas använder jag Biofer. Det är pellets med allt man kan tänka sig från höns.

Utomhus består gödslet av 30 ton koskit från grannen.

I företaget Böle grönsaker odlar Ram hundra sorters grödor, på en gånger fem hektar friland.

Hans kunder är privatpersoner, butiker och den prisade restaurangen Esperanto i Stockholm.

Sedan han började odla i Böle 2010, har Ram inte stött på någon gröda som inte klarar Ockelbovädret.

– Allt går att odla här, mer eller mindre. Värmekrävande grödor funkar inte i friland men de går bra i växthus.

Mer eller mindre är nyckelord i sammanhanget. Att få till exempel squash och majs att mogna kräver full koll på termometern.

– Jag har odlat majs i alla år. När de ska planteras ut får det inte vara kallt, för då dör de som flugor. Då får man vänta.

Majs som kommer ut sent mognar långt in på hösten. Då ställer kylan till det igen.

– Om det är frost på gång behöver majsen åvatten, så klarar den sig. Ibland har jag sovit på soffan för då kan jag titta på termometern, och vattna under natten om det behövs.

Nu när säsongen ligger i startgroparna, är temperaturen avgörande för varje detalj.

– Blir det regn en hel vecka så får man vänta med sådd och plantering. Det påverkar hur grödorna blir, men så är det bara.

För att få bra fart ute i landen flyttar Ram runt grödorna från år till år, i en sex år lång växtföljd.

– Kål är tärande och tar mer näring ur jorden än den ger. Bönor och ärtväxter är närande. Jag planerar utifrån det.

– Fast det där är svårt att få till exakt, jag har ju inte fyrkantiga åkrar. Löken trivs inte efter kålen men den kan hamna där ändå.

Varje år testar Ram nya grödor, eller nya varianter av gamla favoriter, i jakten på de bästa -smakerna.

– Sådant som går lätt att odla här i zon fem smakar oftast inte så mycket. Då kan man lika gärna köpa det vanliga i affären. Så jag vill hitta andra sorter.

Den ekologiska odlarens värsta fiende är ogräset. Inga bekämpningsmedel får användas.

Ram bekämpar ogräs helt mekaniskt. Inne i växthuset rensar han för hand.

Vid frösådd utomhus gäller det att satsa större.

– Då får man gå och kolla i jorden. Dagen innan växterna kommer upp, bränner jag bort ogräset med gasolbrännare. Sedan kommer det förstås ogräs ändå.

Han tar hjälp i rensningen av praktikanter.

De kom tidigare från Trädgårdsmästarutbildningen på Wij trädgårdar. Nu är den nedlagd och istället blir det praktikanter från kommunens integrationsprojekt.

Familjen hjälper också till.

– Då blir det att förhandla med barnen. Jag bjuder 20 kronor
i timmen, de vill ha 40. Men hallå du är bara 14 år, säger jag…

– Jag har jättemycket hjälp av frugan och barnen, ler Ram.

I mitten av maj vill han att marken i frilanden ska vara redo för grödor. Då ska morötter sås och rotfrukter sättas. Plantorna i växthuset ska flytta ut. Och så ska nästa omgång grödor sås i växthuset.

– Sedan flyttar de ut och jag sår nytt därinne. Så flyter det runt hela sommaren. Och så rensa, rensa, rensa ogräs.

Det blir ingen vila förrän skörden är såld. Ram laddar redan för hösten.

– Vi ska börja leverera grönsakskassar, det har jag tänkt på i flera år. Fast det är mycket annat jag funderar på också, och ska göra när det blir tid.

– Det är den roliga utmaningen. Att hitta sätt att utveckla sig.

 

Annons: