Jädraöl i ny lokal

Eva och Lars Nordlund är i gång med ölbryggningen i nya lokaler i Gävle och kan nu också sälja smakprovningar i lokalerna. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:
Annons:

GÄVLE/JÄDRAÅS Jädraöl har flyttat från Jädraås till Gävle.
Ölproduktionen är redan igång i de nya lokalerna och nästa vecka firar de ölets dag med öppet hus och nytt tillstånd för försäljning av provsmakningar.

Det har gått drygt fem år sedan Lars och Eva Nordlund började brygga öl intill herrgården i Jädraås.

I januari fick de tillgång till mer ändamålsenliga lokaler på Näringen i Gävle och har under våren byggt upp bryggeriet där.

– Lars har byggt det mesta och det har blivit enklare för oss att producera här, säger Eva.

Lokalerna i Jädraås funderar de på att hyra ut, men namnet behåller det.

– Vi gör ju ett Jädraöl, konstaterar Lars.

Produktionen är igång i de nya lokalerna och från och med nu kan de erbjuda provsmakningar till allmänheten.

– Vi har fått tillstånd till försäljning av provsmakning här i bryggeriet, berättar Eva.

Tillståndet omgärdas av en massa regler men innebär att de kan erbjuda provsmakning av starköl så länge som det bara serveras 15 centiliter öl per smakportion.

Tillståndet kommer väl till pass nästa onsdag, den 20 juli, då Jädraöl är ett av flera microbrygerier som uppmärksammar Ölets dag.

Det är en temadag som har instiftats som en hyllning till den svenska ölkulturen.

– Det blir öppet hus och provsmakning av våra sorter här i bryggeriet. Alla våra öler finns ju inte på Systembolaget så det är en möjlighet att visa det vi gör

Olika sorter finns som lagervara på olika lokala Systembolag. Vilka sorter som finns var avgör Systembolaget. Folkölsvarianterna finns i vanliga butiker.

– Ölbryggning är otroligt roligt fram till försäljning, säger Lars och vill inte gå in på de regelverk som ibland hindrar microbryggrier att nå ut med sina produkter.

Bryggningen sker i liten skala, max tusen liter åt gången, och börjar i ett mäskkärl som Lars byggt av en gammal mjölktank.

Här blandas vatten och malt och får stå och mäska in. Vätskan silas av och rinner bort till kokkärlet där ölet kokas en timme medan humle tillsätts i omgångar för att ge bäska och smak.

– Ölbryggningen är fortfarande att hantverk som tar tid, säger Eva.

Efter kokningen kyls ölet snabbt ner och körs över i tankar där jäst tillsätts.

– Beroende på vad det är sort ska ölet nu lagras i tre-fyra veckor.

Därifrån går ölet till en blandningstank där socker och jäst tillsätts innan det är dags för buteljering.

De brygger både folköl och starköl och gör dessutom specialsorter på beställning för olika kunder.

– Nu har vi fem grund-sorter och satsar på ett månadsöl med en ny sort varje månad.

– Ett sätt att få prova något nytt och utvecklas, säger Lars.

Agnetha Brolin 

Annons: