Mindre semlor på Fixarnas fik i Hamrånge

De små semlorna bakas i gammaldags stil för att bli mjuka och smakliga. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Idag är det Fettisdagen. På Brittas café bakas de med mjuka bullar, kardemumma och grädde i mandelmassan. Och små ska de vara.
– Semlorna var mindre förr och här vill vi ha lite gammaldags stil, säger Jeanette Forsberg

Annons:

Det är Fettisdagen, och Brittas är redo. Där är det Jeanette Forsberg som sköter bakningen.

– Jag har älskat att baka sedan jag var liten. Det är så roligt när folk tycker att det är gott.

Caféet öppnade fjärde juni 2016. Retrostilen genomsyrar allt.

Från stringhyllornas prydnadssaker till jukeboxen, och de gamla kopparna med blandade mönster där kokkaffet slås upp. Mycket av inredningen fanns -redan i lokalen.

– Det har varit café här innan, från 1957 till -74, berättar Ronnie Bäcklin.

– Sedan har vi tagit hit mycket själva, det är till exempel våra skivor som spelas. Vi har fått en del till skänks också, säger Jeanette.

Caféet drivs av Fixarna i Hambrunge som är ett arbetsintegrerat socialt företag. Det finns till för att skapa arbetstillfällen.

– Allt överskott går till investeringar och nyanställningar. Ingen får ta ut vinst, förklarar arbetsledaren Lennarth Haglund.

Den här dagen ska tolv uppdrag utföras i Hamrånge. Bland annat ska macken ha öppet, ett dagis få mat, hundar promeneras och -caféet öppnas igen.

Brittas har hållit stäng sedan oktober eftersom det varit lågsäsong, men har ställt upp på olika beställningar.

– Vi har haft bland annat haft jublord, träffar och möten och -levererat en del smörgåstårtor.

Nu är det alltså öppet för allmänheten igen, på vardagar på arbetstid. När högsäsongen drar igång på sommaren kan det bli mer öppet.

– När det var som mest folk i somras blev det fullt på altanen. Vi fick ta stolar och bord från vårt eget fikarum och ställa ut, säger Jeanette.

Men först och främst är det alltså säsong för semlor. Enligt Jeanette och Ronnie ska semlor vara mjuka, absolut inte torra, och ha lite kardemummasmak.

Någon speciell hemlighet finns inte i receptet.

– Näe, ingen hemlighet. Men att blanda inkråmet med mandelmassa och en skvätt ovispad grädde, det blir gott.

Annons: