Sommarlovsstart med kreativitet

Syskonen Nilas Rangrost och Nellie Rangrost, 6 år och 9 år, sjösätter sina barkbåtar. Foto: David Alin
Textstorlek:

GÄVLE Barkbåtar, teckningar och luffarslöjd. Möjligheterna för sommarlovslediga barn att använda sin kreativa sida är många när Länsmuséet anordnar sommarläger med pyssel och lekar.

Annons:

På tomten utanför Länsmuséet har två tält ställs upp. I tälten erbjuds aktiviteter av alla dess slag för barn som nyligen har fått sommar-lov.

Både i början av lovet och en vecka i slutet ordnar Länsmuséet läger med pyssliga saktiviteter. Det är -tredje året som muséet har evenemanget.

– När vi startade det här så bestämde vi oss för att ha ute-aktiviteter. Förra året regnade det nästan varje dag, så det är kul att vädret är med oss, säger -Richard Schill, kulturmiljö-pedagog på Länsmuséet.

Barn och vuxna i alla åldrar är välkomna att prova på att -bygga barkbåtar, måla teckningar, -prova på hantverk och spela olika spel. Allt ifrån att kasta ringar och spela kubb till att lyssna på gamla folksagor.

Lägret erbjuder aktiviteter som passar alla.

– Vi har aktiviteter från 0 till 120 år, säger Schill.

Under lägret får deltagarna lära sig olika kreativa hantverk, som att böja ståltråd och tälja med kniv.

– Barnen får prova på gamla hantverk och det här är kul för alla som gillar att pyssla, säger Richard Schill.

När Gästriklands Tidning -besöker lägret är det dags för -sagostund. Richard Schill -berättar att barnen får höra gamla folk-sagor och fabler.

– Folksagor som bröderna Grimm, från 1800-talet och -framåt. Just bröderna Grimms -sagor har ju blivit populära -genom -Disneyfilmatiseringar, -exempelvis Askungen och mäster-katten i stövlar. Barnen har ju -redan kommit i kontakt med dem, säger Schill.

På en bänk sitter nioåriga Nellie Rangrost tillsammans med sin mormor Christina Öster-Rangrost.

Nellie gör sin andra sommar på sommarlägret och har låtit -kreativiteten flöda på alla sätt.

– Jag har gjort en barkbåt, ett armband och mycket mer. Jag älskar att pyssla, säger Nellie med glimten i ögat.

Under sagostunden var fyraåriga Elsa Halin på plats med mamma Lotta. Hon satt på helspänn när Richard Schill berättade historier om hungriga vargar och rävar.

– Det är bra att det finns något för alla åldrar, säger Lotta Halin.

David Alin

Annons: