Vare sig äpplena kommer från butik eller egen trädgård kommer frukten till sin rätt i kompott, saft, bakverk med mera.
Den här veckan får äpplen sätta smaken och recept och bilder kommer från Dansukker.
Äppelkonfityr med crunch
4 små glas
Konfityr:
5 st äpplen
2 msk vatten
saft från 1/2 citron
1/2 dl strösocker
Crunch:
50 g smör
1/2 dl farinsocker
1 msk ljus sirap
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
2 tsk malen kanel
2 nypor flingsalt
Skala och hacka äpplen och lägg dem i en gryta.
Häll på vatten, citronsaft och socker, rör om.
Koka i cirka 6 minuter eller tills äpplena är mjuka.
Ta grytan av plattan och låt svalna. Blanda alla ingredienser till crunchen. Bred ut på en plåt och rosta den mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter, rör om under tiden.
När allt har svalnat, lägg konfityren i små skålar och strö över crunch och en klick grädde.
Äppelmuffins med smulor
12 stycken
Smulor:
40 g smör eller margarin
1 dl K special
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl rörsocker strö
Smet:
4 1/4 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja
Fyllning:
2 äpplen
mald kanel
Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Skala, halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor som doppas i mald kanel.
Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Häll upp i muffinsformar. Tryck ner de kaneldoppade äppelklyftorna i smeten. Strö på lite smulor.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter
i 200 °C.
Enkel äppelpaj
cirka 6 portioner
100 g smör eller margarin
1 dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
750 g äpplen
1 dl flisad mandel
3/4 dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
1 msk potatismjöl
Smält matfettet i en kastrull på spisen. Häll i rörsockret och rör tills det är en slät smet.
Tillsätt vaniljsocker och mjöl och blanda till en jämn deg. Bred ut degen i en form. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär äpplen i klyftor och lägg på degen i formen. Strö över mandelflisorna. Blanda rörsocker, vaniljsocker, kanel och potatismjöl och strö över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 30 minuter. Servera med lättvispad grädde eller crème fraiche.