På LarsPers får getterna äta granen

Textstorlek:

FORS/ÖSTERFÄRNEBO
Tjugonde dag Knut är en högtidsdag på gården LarsPers i Fors i Österfärnebo. 
När andra kastar ut julgranen passar getterna på att fira julgransplundring – bokstavligt talat.

Annons:

Det är vintervila på Maria och Robert Brooks ekologiska getgård.

Getterna är i sin sedan senhösten och får vila från mjölkningen tills de nya killingarna kommer i mars.

– Vi räknar med att det är 57 getter som är dräktiga. Många får tvillingar så det blir snabbt väldigt mycket getter, säger Maria som ägnar årets mjölkningsfria period åt att förbättra gårdsmejeriet.

Genom investeringsstöd från Jordbruksverket har ett kylrum kommit på plats.

Stödet går även till modern separator och smörkärna för effektivare smörtillverkning och till ett värmeskåp för smartare hantering av yoghurt.

– Smöret gör vi på komjölk från grannarna och det ska även bli yoghurt på komjölk så småningom.

Men det är getterna som ger råvaran till gårdens huvudsakliga produkt; getost.

Till varje kilo ost går det 12 liter getmjölk.

– Färska ostarna, som påminner om feta, är populärast. Den osten kan vi bara göra när vi har färsk mjölk. Just nu har vi bara de lagrade ostarna till försäljning.

Maria och Robert visar gärna sin genuina bondgårdsmiljö och bjuder sedan några år in allmänheten till Gettekul jul med julgransplundring för getterna.

– Ska man kasta ut sin gran och inte vet vart man ska göra av den kan man ta med den hit. Getterna älskar granar.

När getterna fick en försmak av julgransplundringen i veckan blev det snabbt huggsexa om de gröna kvistarna.

Granarna funkar utmärkt att både äta och leka med.

Vanliga rödgranar ska det vara, förädlade varianter av kungsgranar och idegranar är inte bra för djuren.

– Många har sin gamla julgran med sig och får vi många granar så lägger vi undan några till senare. Och självklart får man komma utan gran också.

Det brukar bli en hel del folk, bland annat far- och morföräldrar som gör en utflykt med barnbarnen.

– Vi har kaffepannan på elden och grillarna redo. Ta med egen korv att grilla, uppmanar Maria.

Agnetha Brolin

Annons: