Våren börjar i källaren

Textstorlek:

För den som vill ha kryddor och tomater till sommaren är det hög tid att sätta frön. Du kan även så sallad redan nu, den gror snabbt och går att skörda året om. Det vet erfarna odlarna Sylvia och Anders Sundin.

Annons:

Sylvia och Anders Sundin har odlat i över 40 år. De förodlar kryddor, tomater, potatis och skördar sallad redan nu.

I källaren har de ett stort odlingsrum med växtbelysning.

– Om man vill börja odla inne räcker det bra med en vanlig lågenergilampa, säger Sylvia.

– Jag tror inte att det är så många som tänker på det, men du kan till och med odla i en garderob, säger Anders.

En garderob med belysning kan faktiskt vara ett bra alternativ eftersom det under våren kan bli både för ljust och för varmt i ett fönster. Dessutom är det viktigt att se till att plantorna inte torkar ut.

– De är väldigt känsliga i det tidiga skedet, säger Sylvia.

I en garderob går det dessutom att få ljust tillräckligt många timmar redan tidigt på våren.

– Det räcker att ha belysning i fjorton timmar, säger hon.

På hyllorna i odlingsrummet växer bland annat tomatplantor, salvia och krispiga salladsblad.

– Sallad gror väldigt snabbt, en bra sort är amerikansk plocksallad, berättar Sylvia.

Salladen går att skörda redan efter en månad och om man håller efter och plockar av bladen går det att skörda färsk sallad i flera veckor.

– Det brukar stå att man ska så ny sallad varannan vecka, men så ofta tycker jag inte att det behövs, säger Sylvia.

Det är ändå bra att så salladen i några omgångar. Står den för länge blir den till slut besk. Om Sylvia sår sallad på sommaren, låter hon den gro svalt inomhus innan hon sätter ut den. Salladen tycker inte om att stå för varmt i början.

Sylvia och Anders har under åren specialiserat sig på tomater. De är med i Åke Truedssons tomatklubb och odlar ett 20-tal olika sorter varje år.

Många plantor står redan på rad i hyllorna och väntar på att få flytta ut till växthuset.

– Tittar man ut nu så känns det väldigt långt borta, säger Sylvia.

Hon berättar att det fortfarande går utmärkt att sätta tomatfrön.

– Plantor som kommer upp sent på våren brukar oftast växa ikapp, säger hon.

Om tomatplantorna förodlas och står i ett varmt växthus under våren, kan de bära frukt vädligt tidigt.

– Tomaterna kan komma redan i maj, säger Sylvia.

– Men de exploderar i slutet av juli. Då hinner vi inte äta allt, utan ger bort en hel del.

I april har det blivit tillräckligt ljust för att låta tomatplantor stå i ett fönster, man ska inte ställa dem där för tidigt, då kan de bli för långa och gängliga.

Förutom sallad och tomater odlar Sylvia och Anders rotfrukter och grönsaker. De har en stor trädgård med tre grönsaksland. De roterar potatisen i olika land för att inte arma ut jorden.

Förra året fick Sylvia en idé om att sätta potatis i små krukor som hon tillverkat av tidningspapper. Hon lindar pappret runt en glasflaska och fäster med lite lim. När potatisarna gror täcker hon över med jord vartefter och när det blivit tillräckligt varmt ute är det bara att stoppa ner hela krukan.

– Sedan försvinner pappret i jorden, berättar Sylvia.

Förra veckan tog Sylvia och Anders upp en tidig potatissort från matkällaren för att låta den gro. De sparar gröna potatisar som inte går att äta. Och om sättpotatisen redan har börjat gro har Anders ett knep.

– Jag tar bort de långa vita groddarna, då är det som att potatisen får ny kraft, berättar Anders.

Paret har provat många olika potatissorter under åren och tycker att Casablanca är väldigt bra.

– Det är en tidig sort som går bra att lagra, säger Sylvia.

Både Sylvia och Anders tycker att det är underbart med trädgårdsarbete. Många som hälsar tycker däremot att det verkar vara alldeles för mycket jobb. Men paret uppskattar att de får både mat och motion.

– Istället för att betala på ett gym, tjänar vi pengar på det vi håller på med, säger Anders.

MARITA GRUFVIK

Texten publicerad av:

Annons: